Työterveyshuolto - tuntekaa asiakkaanne

Kati Räfsten

Työkykyjohtamisen asiantuntija

TTM, Certified Business Coach

Tämä on pohdintaani työterveyshuollon nykytilasta, mikä minua huolettaa. 

Nuorena työterveyshoitajana rakastuin työterveyshuollon hienoon ideologiaan.

Nuorena työterveyshoitajana vuonna 2005 rakastuin työterveyshuollon hienoon ideologiaan. Sen lakiin ja asetuksiin pohjautuvaan ennaltaehkäisevään rooliin, toimimisesta työn ja terveyden välisen suhteen asiantuntijana, moniammatillisuuden voimaan ja kumppanuusajatteluun työpaikkojen henkilöstön työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä ja edistämisessä. Valtioneuvoston asetus hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta, sekä teokset asetukseen liittyen kuvaavat hienosti työterveyshuollon ydintekemistä. Valtioneuvoston periaatepäätös - Työterveys 2025, yhteistyöllä työkykyä ja terveyttä, puolestaan linjaa työterveyshuollon tulevaisuutta, jossa keskiössä on mm. asiakaslähtöisyys, yhteistyö asiakkaan kanssa, sekä työterveyshuollon toiminnan kehittäminen työelämän muutoksiin vastaamiseksi.

Tänä päivänä näen asiakkuuksiemme kautta hyvin eritasoista työterveysyhteistyötä. Uskoni työterveyshuollon hienoon ideologiaan on jonkin verran rapistunut, ja välillä saatan kokea jopa myötähäpeää työterveyshuollon ammattikunnan edustajana. Olen nähnyt toimintaa, missä asiakas on on unohtunut työterveysyhteistyöstä, ja näin työterveyshuolto toteuttaa omia parhaaksi katsomiaan intressejään, eikä asiakkaan huutoa kuulla, saatikka siihen vastata. Toisaalta näen myös paljon sitä, että avoin dialogia on rikki. Yhteinen dialogi, missä aidosti puhutaan vaikeistakin asioista, yhteistyön esteistä ja ennen kaikkea tahdotaan kuulla ja ymmärtää. Näen ajoittain työterveyshuollon ”koneena”, joka toimii omilla hiotuilla mekanismeillaan. Joskus jopa pohdin, ymmärtävätkö työterveyshuollossa työterveystyötä tekevät, mikä olisi järkevää toimintaa, joka on joskus kadonnut omien prosessien syövereihin. Asiakas ei aina ymmärrä ”koneen” toimintaa, monimutkaisia lomakkeita tai tietosuojaesteitä.

Mihin olet menossa työterveyshuolto, jos asiakas on pudonnut kelkasta?  Mielestäni asiakas tarpeineen ja tavoitteineen on kuitenkin se ydinasia. Niinpä kannatan sitä, että jospa työterveyshuollossa palataan perusasioiden äärelle. Mikä on tärkeää työterveysyhteistyössä?

Työterveyshuollot, tuntekaa omat asiakkaat, myös PK-yritykset. Olkaa kiinnostuneita asiakkaan strategisista tavoitteista, voimavaraoista ja kipukohdista, pohtikaa yhdessä, miten työterveyshuolto voisi tukea asiakkaan tulevaisuuden suuntaa, vahvistaa voimavaroja ja parantakaa kipukohtia. Asiakkaat eivät vaadi kuuta taivaalta, vaan hyvää, arvostavaa ja asiakaslähtöistä yhteistyötä. Ottakaa yhteistyönne painopistealueiksi 1-3 asiaa, joita ponnekkaasti viette yhteistyössä eteenpäin alusta loppuun saakka. Siirtykää ”out off box” -ajatteluun ja miettikää yhdessä yhteistyötapoja, mitkä hyödyttäisivät juuri tätä asiakasta. Raportoikaa asiakkaalle vain ydinasiat, jotta aikaa jää näkemysten tuottamiselle ja dialogille. Asiakkaanne janoaa ja arvostaa työterveyshuollon näkemystä ja asiatuntemusta, tuokaa se rohkeasti esille. Näkemyksen esille tuominen toisinaan myös tarkoittaa sitä, että kerrotaan mitä kannattaa jättää tekemättä -  mikä välttämättä ei siis tue työterveyshuollon taloudellista intressiä. Tämäkin on rohkeutta!

Nuorena työterveyshoitajana rakastuin työterveyshuollon hienoon ideologiaan.

Kaipaatko uusia ajatuksia ja ideoita? Tilaa työkykyvinkit sähköpostiisi!

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Käytämme sivustollamme evästeitä analysoidaksemme sivuston suorituskykyä sekä käyttöä.

Evästeet auttavat meitä räätälöimään sekä parantamaan sivustomme sisältöä ja käyttökokemusta.

Tietosuoja