16.5.2019 pidettiin Emkinen asiakastilaisuus

16.5.2019 pidettiin Emkinen asiakastilaisuus. Tilaisuus kokosi yhteen Emkinen asiakasyritysten johtoa ja HR-päättäjiä. Vapaan keskustelun ja pienen syötävän ohessa Emkinen asiantuntijat Helena Miranda, Helena Lehkonen ja Hanna Heiskanen pitivät omat puheenvuorot työkykyjohtamisen eri teemoista. Emkinen hallituksen puheenjohtaja Antti Lastunen alusti iltapäivän puheenvuoroja työkykyjohtamisen ajankohtaisista muutoksista. Antti totesi, että Emkine jatkaa työtä menestyksekkään konseptinsa mukaisesti työkykyjohtamisessa esimiehen osaamisen vahvistamisessa ja terveydellisen työkyvyn tukemisessa organisaatiotasolla.

Kipu on yleisin syy työkyvyttömyyteen ja kipuoireilu on työväestössä yleistä. Emkinen asiantuntijalääkäri, lääketieteen tohtori ja työterveyden dosentti Helena Miranda kertoi, kuinka käsitys kivusta ja tules-vaivoista on kansainvälisesti mullistunut uusien tieteellisten tutkimusten perusteella. Kivun taustalla on harvoin vakavasta lääketieteellisestä sairaudesta. Kipu ei ole suurimmaksi osaksi sama asia kuin kudoksessa oleva vika tai vamma, vaan aivojen tekemä tulkinta mahdollisesta uhasta. Kipu nähdään nykyään moniulotteisena biopsykososiaalisena ilmiönä. Psykososiaaliset tekijöillä, kuten epäoikeudenmukaisella johtamisella, on todettu olevan vaikutusta kivun kokemukseen. Uraauurtavaa kipututkimusta on tehty Australiassa, josta se on leviämässä hiljalleen myös Suomeen. Oleellista näissä tutkimustuloksissa on uusi käsitys kivun hoidosta, joka on aivojen kuntoutusta. Vanha kivunhoidon käsitys perustuu työn välttämiseen ja lepoon, mutta nykykäsitys tukee aktiivisuutta ja mielekästä tekemistä. Moderni kivunhoidon ”työkalupakki” sisältää moninaisia menetelmiä, jotka huomioivat kivun eri vaiheet ja yksilölliset voimavaratekijät. Pitkäaikainen kipu voi olla keskushermoston häiriötila, joka vaatii monipuolista ja pitkäjänteistä kiputuntemuksen poisoppimista. Keskushermoston herkistymiseen liittyvä kivun ymmärtäminen ja hoito vaativat vielä lisää tutkimusta. Helena toteaa, että Suomessa tehtyjen leikkausten määrä on lähtenyt laskuun esim. kiertäjäkalvosin- vaivojen osalta, osana tätä tieteellistä murrosta. Helena muistuttaa kuitenkin, että kun kyseessä on vakava sairaus, on leikkaushoito kuitenkin tarpeen.

Kasvatustieteiden tohtori Helena Lehkonen on väitöskirjassaan tutkinut työelämän arvoja, joita testataan myös osana Emkinen palvelukonseptia. Tulokset sijoittuvat Schwartzin arvokehälle, jossa on neljä eri ulottuvuutta: Pyrkimys pysyvyyteen ja arvo muutokselle sekä itsensä korostaminen ja muiden huomiointi. Asiakastilaisuudessa Helena esitti ajatuksia, kuinka sitoa arvojohtaminen oleellisin työkykyjohtamisen uudistamisen kysymyksiin. Muutosta johdettaessa ja yrityksen toimintaa kehitettäessä on tärkeää tunnistaa työelämän arvot, jotta muutoksesta voidaan viestiä henkilöstöä huomioiden ja muodostaa yrityksessä yhteinen kuva muutoksesta. Omat henkilökohtaiset arvot voivat olla linjassa ja ristiriidassa yrityksen arvoihin nähden. Myös henkilöllä itsellään voi olla sisäistä arvojännitettä, esim. muutosmyönteisyyden ja pysyvyyden välillä. Helena korosti, että on tärkeää tunnistaa arvot, jotka tekevät työn tekemiseen nostetta, mutta myös ne arvostukset, jolloin positiiviset arvotunteet jäävät kokematta. Asiakastilaisuuteen osallistujat saivat tehdä työelämän arvotestin, josta jokainen sai henkilökohtaisen palautteen ja se lisäksi Helena jakoi lyhyesti ryhmätasoisen yhteenvedon.

Emkinen operatiivinen johtaja Hanna Heiskanen fasilitoi asiakastilaisuuteen osallistuneita miettimään paitsi virtuaalisen Big Room työskentelyn mahdollisuuksia ja vaikuttavuutta työterveysyhteistyössä ja työkyvyn johtamisessa sekä sisäisten että ulkoisten kumppaneiden kesken myös HR-päättäjien oman Microsoft Teams- tiimin sisältöä ja mitä toivovat alustalla jaettavan. Keskustelua käytiin pienissä ryhmissä ja ajatukset koottiin pohjaksi ensi viikolla julkaistavaan Emkinen moderoimaan HR-päättäjien työterveysyhteistyön ja työkykyjohtamisen Teams- tiimiin, johon jokainen asiakastilaisuuteen osallistuja tulee saamaan jäsenyyden.

Emkine kiittää kaikki osallistujia aurinkoisesta tilaisuudesta ja hyvästä yhteisestä keskustelusta!

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Käytämme sivustollamme evästeitä analysoidaksemme sivuston suorituskykyä sekä käyttöä.

Evästeet auttavat meitä räätälöimään sekä parantamaan sivustomme sisältöä ja käyttökokemusta.

Tietosuoja