Tulevaisuuden työterveyspalvelut

Hanna Heiskanen

Työkykyjohtamisen asiantuntija, Työterveyshoitaja, Sosiaali- ja terveysalan johtaminen ja kehittäminen (YAMK)

VTT ennakoi terveydenhuollon tulevaisuutta aina 80 vuoden päähän. Tämän ajan ongelmia työterveyspalveluissa on henkilöstöpula, palveluiden painottuminen sairaanhoitoon ennaltaehkäisyn sijaan ja se, etteivät asiakkaat ohjaudu vaikuttavimmille hoitopoluille oikea-aikaisesti. Työterveyshuollon sairaanhoitopalveluiden kysyntä on suurta ja hoitoon pääsyssä syntyy pullonkauloja. Etenkin lisääntyneisiin mielenterveyden haasteisiin ja niistä aiheutuvaan työkyvyttömyyteen halutaan ratkaisuja.

Näitä haasteita voidaan ratkoa palkkaamalla tekoäly etsimään ja ennakoimaan ensimmäisiä markkereita työkyvyn alenemasta. Työterveyshuollon asiakkaiden elintoimintoja seuraamalla kertyy sovellukseen terveysdataa, jota tekoäly seuloo ja haistellen löytää riittävän varhain tutkitusti merkittäviä ensisignaaleja emotionaalisista reaktioista, jotka ennakoivat mielenterveyden sairauksia. Ensisignaalien löydyttyä työterveyshuollon asiakkaalle tehdään räätälöity työkyvyn tuen suunnitelma, jonka mukaisilla toimilla ennaltaehkäistään ensisignaalien kehittyminen sairaudeksi ja työkykyhaasteeksi.

Viime aikojen tutkimustulokset ovat viitoittaneet samaa työterveyshuollon tulevaisuuden näkymää kuin VTT:n julkaisu - Keikahduspiste. Millaisen tulevaisuuden haluamme 2022?

Tekoäly haistelee dataa

 

Kun tulevaisuudessa elintoiminnoista kerätään ja seulotaan dataa, käännytään sairauksien hoidosta edullisempaan ennaltaehkäisevään työterveyshuoltoon. Näin kertyvä data ja sitä haisteleva tekoäly korvaavat osin hoitajien työtaakkaa hoidon tarpeen arvioinnissa puhelimessa tai chat-palveluissa. Sairaanhoitoa tuottava työterveyshuollon henkilöstö käyttää työaikaansa ja osaamistaan ennaltaehkäisevään työhön ja heidän uusi työkaverinsa, tekoäly, väsymättä 24/7 etsii datasta sille opetettuja signaaleja toimien oikea-aikaisena hoidon tarpeen arvioijana ja sisäänheittäjänä.

Mikä on vakuutusyhtiöiden sairauskuluvakuutuksien tarve tulevaisuudessa? Ehkäpä kysyntää tulevaisuudessa ei olisi yhtä runsaasti kuin ennen, koska sairauksia oikeasti ennaltaehkäistään. Mutta onko tulevaisuudessakin psykoterapiaan pääsyssä pullonkauloja henkilöstövajeen vuoksi (Laukkanen, 2022)? Ehkäpä ei, koska terapian tarve osataan ennaltaehkäistä ensisignaalien tullen ja tehden työkyvyn tuen suunnitelma riittävän varhain.

Tulevaisuuden työterveyspalvelut eivät toki edelleenkään korvaa sitä, että työnantaja yhdessä työntekijöiden kanssa muotoilee työtä turvalliseksi, terveeksi ja sujuvaksi. Työn muotoilussa kannattaa hyödyntää tiedolla johtamista ja kertyvää dataa henkilöstön mahdollisesta työssä kuormittumisesta. Kaikkia työkyvyn haasteita ei työn muotoilukaan ennaltaehkäise, koska työtään tekevien elämä ei ole vain työtä. Sairauksia voidaan ennaltaehkäistä terveellisillä elintavoilla, jotka toistuvat. Työntekijät voivat hyödyntää heistä itsestään kertyvää dataa, mikä auttaa arjen pienissä elämäntapavalinnoissa.

 

”Paras tapa tehdä toivottavaa tulevaisuutta on elää sitä tässä hetkessä.”

━ Mikko Dufva ennakoinnin johtava asiantuntija Sitra

 

Pohja terveydelle 80 vuoden päähän luodaan siis nyt tehtävillä päätöksillä ja teoilla, kuten tukemalla lapsia ja nuoria terveelliseen elämään. Näin he voivat kasvattaa hyvinvoivan seuraavan sukupolven ja ovat terveitä niin työelämässä, kuin vanhuksinakin.

Tulevaisuus ei ole vielä täällä, mutta tämän päivän teoilla teemme tulevaisuuden. Kukin työnantajaorganisaatio voi valita ja tavoitella tulevaisuutta, jossa henkilöstön työkykyä ei hoideta sairaanhoitopalveluilla, vaan työkykyä ylläpidetään terveellisellä, turvallisella, sujuvalla työllä ja työkykyä pidetään yllä ennakoivilla, ennaltaehkäisevillä työterveyspalveluilla. Emkine auttaa asiakkaitaan kääntämään katseen tulevaisuuteen analysoimalla työterveysyhteistyön nykytilanteen, kirkastamaan tavoitteensa tulevalle työterveysyhteistyölle. Ja myös löytämään tavoitteita vastaavat ennaltaehkäisevät, vaikuttavat työterveyspalvelut ja napakat yhteistyömallit.

 

Lähteet:

Laukkanen, E. 2022. Psykoterapiakoulutuksen nykytila ja haasteet ja tarvittavat toimenpide-ehdotukset. Selvitystyö. STM. Psykoterapiakoulutuksen nykytila ja haasteet ja tarvittavat toimepide-ehdotukset. Selvitystyö (valtioneuvosto.fi)

Varje, P., Kalliomäki-Levanto, T., Turtiainen, J., Haavisto, O., Kivimäki, I., Mustakallio, M & Väänänen, A. 2022. Kohti kestävämpää mielen hyvinvointia työssä. Koneoppiminen ja mielenterveystapahtumien ennakointi. Kohti kestävämpää mielen hyvinvointia työssä (tsr.fi)

VTT. 2022. Keikahduspiste. Millaisen tulevaisuuden haluamme? Beyond the obvious. Keikahduspiste: Millaisen tulevaisuuden haluamme? (vttresearch.com)

Viime aikojen tutkimustulokset ovat viitoittaneet samaa työterveyshuollon tulevaisuuden näkymää kuin VTT:n julkaisu - Keikahduspiste. Millaisen tulevaisuuden haluamme 2022?

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Työkyky on tehtävä

© 2022 Emkine Oy 

Postiosoite

Innopoli 2, Technopolis

Tekniikantie 14

02150 Espoo

Laskutus

Verkkolaskuosoite
003726000324

Y-tunnus
2600032-4

Operaattori
Maventa

Operaattorin välittäjätunnus
003721291126

PDF sähköpostilaskuosoite
26000324@scan.netvisor.fi

Käytämme sivustollamme evästeitä analysoidaksemme sivuston suorituskykyä sekä käyttöä.

Evästeet auttavat meitä räätälöimään sekä parantamaan sivustomme sisältöä ja käyttökokemusta.

Tietosuoja