Blogi: Potilaiden odotukset terveydenhuollon ohjaajina

17.02.2015

 

Amerikkalaisessa lääkärilehdessä julkaistiin äskettäin tutkimus, joka osoittaa sen, mitä moni terveydenhuoltoa tunteva on kokemusperäisesti
epäillyt: potilaat yliarvioivat hoitojen vaikutuksia ja aliarvioivat niiden haittoja (Hoffman ym, JAMA Intern Med 2014). Tutkijat etsivät kaikki aikaisemmat tutkimukset, joissa oli luotettavasti mitattu potilaiden odotuksia ja vertasivat niitä tutkittuun tietoon vaikutuksista ja haitoista. Kahdessa kolmasosassa tapauksista potilaat suhtautuivat vaikutuksiin ja haittoihin liioitellun toiveikkaasti.

Toiveikkuus on tarpeen sairastaessa ja sillä on paljon positiivisia vaikutuksia tervehtymiseen. Ilmiön kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana. Jos potilaiden odotukset ohjaavat terveydenhuollon toimintaa, seuraa paljon myös turhia tutkimuksia ja hoitoja.

Yksi esimerkki tästä ovat terveystarkastukset. On näyttöä, että terveiden ihmisten suuntaamattomista tarkastuksista ei ole juurikaan hyötyä, kuitenkin työterveyshuollossa niitä edelleen jatketaan.
Perusteluna on, että potilaat toivovat terveystarkastuksia ja niitä kannattaa siksi tehdä.

Työterveyshoitajien palaute terveystarkastuksista on, että tarkastettavat ovat kiinnostuneita ennen kaikkea laboratoriokokeiden tuloksista. Terveiden testaaminen ei yleensä tuota hyötyjä. Ei ole olemassa kokeita, jotka luotettavasti ennustavat sairastumista. Jos arvot ovat kunnossa, saattaa elämäntapamuutos tuntua tarpeettomalta.

Kun palvelut ovat potilaille ilmaisia ja helposti saatavilla, kuten suomalaisessa työterveyshuollossa, odotuksista syntyy helposti kallis toiveiden tynnyri. Työnantajat palveluiden maksajina tarvitsevat jäitä hattuun osatakseen valita, mistä kannattaa maksaa ja mistä ei.
Yksityinen palveluntarjoaja ei näitä valintoja työnantajan puolesta tee.

liira_uutinen.jpg Helena Liira

Kirjoittaja on Emkinen asiantuntijalääkäri, jolla on yli 25 vuoden kattava kokemus yleis- ja työterveyslääketieteestä sekä terveydenhuollon johtamisesta. Helenan julkaisutoiminta sisältää 107 eri julkaisua, joiden aiheina mm. tuki- ja liikuntaelinsairaudet, kliininen epidemiologia ja hengitystieinfektiot.

Share This